/Jak sprawić, by srebrne sztućce i zastawa stołowa jak najdłużej wyglądała jak nowa?

Jak sprawić, by srebrne sztućce i zastawa stołowa jak najdłużej wyglądała jak nowa?

Srebro to kruszec ponadczasowy. Ceniony od wieków, wciąż cieszy się dużym uznaniem. Komplet srebrnych sztućców czy elementy zastawy stołowej, jak np. piękna cukiernica, jaką oferuje Hefra, to przedmioty pożądane przez wiele osób. Należy jednak o nie odpowiednio dbać. Właściwa konserwacja i przechowywanie uchroni je przed śniedzieniem i pozwoli cieszyć się ich blaskiem przez długi czas.

Prawidłowe mycie

Pod wpływem wysokiej temperatury i środków chemicznych srebro nie tylko staje się matowe, ale też ciemnieje. To główna przyczyna, z powodu której srebrnych sztućców nie wolno myć w zmywarce. Powoduje ona również, że w wielu miejscach na łyżkach, nożach czy widelcach pojawiają się nieestetyczne zarysowania. Srebrną zastawę należy zatem myć bardzo delikatnie, ręcznie i pojedynczo. Najlepiej tuż po zakończonym posiłku. Co ważne -powinno się ją również wycierać do sucha.

Polerowanie i nadanie blasku

Podstawowym sposobem do polerowania sreber jest użycie miękkiej, bawełnianej ściereczki i pasty do zębów. Najlepiej wybrać pastę bez fluoru i oczywiście bez granulek, gdyż mogłyby one porysować sztućce. Polerować należy w jednym kierunku. Czynność ta nie jest natomiast wskazana po każdym użyciu sztućców, a jedynie od czasu do czasu. Raz na jakiś czas powinno się również użyć specjalnie przeznaczonego do tego celu środka, dostępnego np. na www.hefra.pl. Z kolei jeśli chcemy nadać naszej srebrnej zastawie blask jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest zastosowanie ostudzonej wody, w której wcześniej gotowane były ziemniaki. Innym sposobem jest przygotowanie domowej mikstury składającej się z 3 litrów wrzątku, 5 łyżek octu stołowego i 4 łyżek sody oczyszczonej, w której należy zanurzyć sztućce na około 10 minut, a potem wyplukać w zimnej wodzie i wytrzeć do sucha.